Recept voor ‘croquetas de la casa’

Recept voor ongeveer 35 stuks:
180 gram boter, 3 uitjes gesnipperd, 180 gram bloem, ongeveer 600 ml kippenbouillon, 6 eieren geklopt, 300 gram paneermeel, 300 gram Spaanse rauwe ham (jamón serrano) en 200 gram queso (kaas) manchego, paprikapoeder, peper uit de molen en zout.

Maak eerst de roux: neem een pan met dikke bodem en smelt de boter erin op halfhoog vuur. Voeg de ui toe en laat die zachtjes een minuut of 6 smoren op laag vuur. Voeg de bloem toe en meng alles goed. Laat het mengsel al roerend doorgaren en stop zodra het begint te verkleuren (ca. 15 minuten). Giet dan scheutje voor scheutje de koude bouillon erbij. Zorg ervoor dat het mengsel stevig blijft, anders bak je lekke ballen. Nu kan de vulling erdoor, de fijngesneden jamón serrano en de in blokjes gesneden queso manchego. Breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout. Giet de ragout in een bak, dek af en laat minstens 6 uur, maar het liefst een hele nacht, opstijven in de koelkast.

Maak kroketjes van de opgesteven ragout, rol ze eerst door het paneermeel, dan door de geklopte eieren en dan weer door het paneermeel. Zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met paneermeel, anders gaat het fout met bakken. Verhit olie in een (frituur)pan tot 175 graden en bak de kroketjes in kleine porties ongeveer 5 minuten. Als je ze wilt invriezen, iets korter bakken en voor gebruik ontdooien en nog even afbakken.

¡Buen provecho!